Hoeveel zonnepanelen moet ik hebben op mijn boot of camper?

Om gebruik te kunnen maken van zonne-energie op uw boot of camper heeft u een accu nodig. In de meeste campers en op sommige boten is al een (service-)accu geïnstalleerd en u kunt deze gewoon gebruiken. Deze accu voedt de appratuur die daar op is aangesloten. Als u nog geen accu heeft kunt u deze via ons bestellen. 

 

De zonnepanelen en laadreglaar kunnen volgens het schema worden aangesloten op de service-accu in uw boot of camper. De laadregelaar regelt via een algoritme de spanning en stroom van het zonnepaneel en zorgt er voor dat de accu niet diepontladen of juist overladen wordt. 

 

De energie die een 100 Watt-piek (Wp) zonnepaneel levert onder ideale conditie op een gemiddelde Nederlandse dag is 400 Wattuur (Wh). De opbrengst in AmpèreUur (Ah) hangt af van het voltage van het systeem.

  • 12 Volt systeem: opbrengst 100 Wp zonnepaneel is 33 Ah
  • 24 Volt systeem: opbrengst 100 Wp zonnepaneel is 17 Ah

Om er achter te komen hoeveel zonnepanelen u wilt hebben, vragen wij ons af waar u de zonne-energie voor wilt gebruiken? Wilt u 's af en toe een telefoon op laden, of wilt u een koelkast kunnen aansluiten?

Kies hieronder de situatie waarvan u denkt dat die het meest op die van u lijkt en de zonnekoningen raden voor u een pakket met zonnepanelen aan! Als u meer details wilt weten en bekend bent met een energiebalans klik dan hier.